Avantura zvana „bebina nemlečna ishrana“

Svako zna da je dolazak bebe u porodicu nešto najlepše što može nekome da se desi, ali u isto vreme
ta životna novina donosi i veliku odgovornost . Taman kad se roditelji i novi član priviknu jedni na druge, nauče ko kad (ne) spava, kako se sisa i koliko često menjaju pelene, eto novog izazova iza ćoška. Beba je počela da sedi, a trebalo bi i da počne da jede još nešto pored mlekca i tada počinje nova avantura zvana „bebina nemlečna ishrana“ .

 

Kada je pravo vreme da se počne sa avanturom  „bebina nemlečna ishrana“ ?

Pre nego što krenete u ovu avanturu pozabavite se istraživanjem i odlučite kome ćete verovati.
Svetskoj zdravstvenoj organizaciji, pedijatru, komšinici ili drugarici koja se porodila 3 meseca pre vas.
SZO kaže da je beba spremna za novu hranu oko 6. meseca života. Tada već može sama da sedi i njen
sistem za varenje je spreman za nove namirnice .

Kako se uvode nove namirnice u ishranu?

Pedijatri savetuju da se u ishranu uvodi po jedna nova namirnica, 3 do 5 dana za redom. To se radi da bi se
pratila bebina eventualna reakcija na istu, odnosno da biste znali koja je tačno namirnica izazvala osip, dijareju, povraćanje ili neku drugu reakciju. U slučaju blaže reakcije prestanite sa davanjem te namirnice, a ako dođe do burnijeg reagovanja organizma obratite se lekaru.

Koje su namirnice dobre za početak?

 

U zavisnosti od godišnjeg doba možete početi sa povrćem, voćem ili žitaricama.
Ako se odlučite za povrće ,možete početi sa barenom tikvicom, bundevom ili batatom, a ako je to voće obično bude pečena ili obarena jabuka. Od žitarica možete početi sa palentom ili prosom, pa onda kombinovati sve uvedene namirnice.

 

Kako prvi obroci izgledaju u stvarnosti?

Nemojte nigde žuriti, ne forsirajte bebu ako ne može da pojede onoliko koliko ste zamislili da bi trebalo i nemojte padati u očaj ako ne teče sve glatko. Neke bebe će prvo samo lizati hranu, kod nekih će to biti samo 2, 3 zalogaja, a neki mališani odmah smažu sve što je mama spremila – nema pravila i nema ispravne i neispravne količine za prve obroke. Dozvolite im da se upoznaju sa ovim novitetom u njihovom (a i vašem) životu na način koji njima najviše odgovara.

Šta je još važno?

Pored praćenja svih ovih smernica važno je i da se setite da uživate u tim trenucima, jer su često smešni i zabavni, ali kako deca rastu , brzo se i zaborave. Fotografišite njihove prve kašice, umazana lica i prstiće, prve fleke od cvekle na tepihu, ali i situacije kada sa punim ustima odlutaju u carstvo snova . To će biti uspomene kojima ćete se uvek rado vraćati.
Ako vam zatreba još poneka ideja za recepte, dodjite na bebinjamnjam da se družimo !

Prijatno drugari!

 

Autor : Ivana dragutinović,  @bebinjamnjam 

Leave a Reply